vrijdag 21 maart 2008

Cenote


de weg naar 7 bocas, geen tegenliggers graag

We zijn naar '7 bocas' geweest. Dat is de naam van een cenote hier. Het is niet ver van ons stukje grond. Ze hebben daar dus diepe gaten van grotten in de grond en daar zit verkoelend water in. Ze hebben er verschillende gaten en je kunt dus onder de grond van het ene gat naar het andere gat zwemmen. Het zijn ondergrondse rivieren. We waren daar naar toe gegaan om te kijken wat het nu precies was, en heel toevallig waren Erika en Oscar van het hotel er met hun familie. Hun oom uit Houston was er, de eigenaar van het hotel. Er zijn wel touwen gespannen door de grotten, want er schijnt natuurlijk niet overal daglicht naar binnen. Maar ze springen dus van boven, voor ons de gewone grond, in het water in de grotten. De Mexicanen en hun kleine kinderen drijven in hun gehuurde zwemvesten rond. Het is een soort zwembad, maar heel rustig en.......ondergronds. De entree is ook veel te duur vind ik. De prijs is hetzelfde als Chitzen Itza, 100 pesos. Aan de ene kant is het wel mooi, want dan komen niet alle grote Mexicaanse familie's hier naar toe, want het is veel te duur voor de gemiddelde Mexicaan. Zij maken ook de meeste troep als ze ergens naar toe gaan.

hier wordt in gesprongen

en zwemmen maar

Maar voordat we hier naar toe gingen zijn we naar ons stukje grond geweest, en kijk eens?

oeps, misschien iets te enthousiast geweest??

hahahaa, dit is de weg richting ons stukje

Hier zie je een zapote boom, veel bomen zijn zo gekerfd, omdat uit deze bomen het spul komt waar ze kauwgum van maken, chicle. Je zou dan denken dat de boom een beetje elastisch is, maar dit hout is dus heel erg hard hout.

onder bij dit stokje met geel lint...

...zie je dit rood geverfd. Het kan ook een losse steen zijn, net wat ze daar voor handen hebben. Dat is een markering van een hoek van een stuk grond.

Schattig gekleed, he? Bedekt tegen de muggen. Ik heb een broek onder mijn jurk aangetrokken en een vest met lange mouwen voor over mijn blote armen en blote rug, een pet op en 1 grote werkhandschoen aan, waarmee ik de machette vasthoud. En een stok om mij aan vast te houden ivm klimmen over de omgehakte stammen van bomen enz. Eenmaal terug bij de auto, gaat dat allemaal weer uit en ben ik weer gekleed in een jurkje met sandaaltjes.

Geen opmerkingen: