dinsdag 1 april 2008

En er was plastic!!!

Vanochtend zijn we heel vroeg naar Cancun gegaan, rond 07.00 uur gingen we weg, want we hadden afgesproken om 07.45 uur met Victor. Vandaag is nl. de dag dat we weer hebben geprobeerd om een mexicaans rijbewijs te halen. En.....mensen, het is gelukt, vandaag hadden ze weer plastic.

Toen wij aankwamen, was het er ontzettend druk, wij dachten eerst, misschien omdat het de 1e van de maand is, iets speciaals ofzo met een parade. Nu moeten jullie weten dat de rijbewijzen hier worden afgegeven door de politie. Maar nee hoor, er kwam een hoge pief, want het departement kreeg een aantal nieuwe motorfietsen.

Dat betekende een behoorlijke vertraging voor ons, omdat alle mannen en vrouwen buiten op het terrein aanwezig moesten zijn. Er werd dus voorlopig nog niet gewerkt daar binnen in het pand. Wij moesten met alle anderen die voor een rijbewijs kwamen buiten het hek wachten. Na een tijdje mochten wij toch naar binnen, en op het moment dat het hek open ging voor ons begon er een trompet te schallen, die had dus niet opgelet, hahahahaaa, want wie kwamen er aangewandeld over het pad, tussen alle politieagenten door......?? Wij waren 2e in de rij, ik riep al 'thank you, thank you' wat een giller he?

Toen de verwachte persoon er eindelijk was, werd de vlag gehesen en het volkslied werd gezongen, daarna volgden er diverse speeches en...daarna werden de motoren overgedragen aan de politie. Er werd even gespeeld met de sirenes en toen begonnen er weer een aantal mensen naar binnen te komen.

Wij kregen een formulier om in te vullen en we moesten naar een theorie lokaal. De video lieten ze niet meer zien, omdat er al zoveel tijd verloren was gegaan met de ceremonie. Alle verkeersborden werden doorgenomen en iedereen moest de theorietest doen. Johan en ik moesten apart bij een politieagent zitten en hij vroeg in het engels wat de borden allemaal betekenden op het blad en dat was het examen voor de theorie. Geslaagd!! Al de open vragen liet hij zitten.

Toen moesten we naar buiten voor de praktijk. Spannend, we zijn naar de auto gegaan samen met 2 politieagenten. Ik was eerst aan de beurt..... Rijden maar, bij het eerste stoplicht gaan we rechtdoor, niet te hard rijden, heeft hij 2x gezegd tijdens mijn ritje. Bij het volgende stoplicht gaan we rechts.... Bij het volgende stoplicht gaan we rechts.... Bij het volgende stoplicht gaan we rechts.... Bij het volgende stoplicht gaan we rechts. Okay, hier even aan de kant stoppen. Onder het rijden zag ik dat hij alle punten al had ingevuld. En toen moest ik wisselen met Johan, hahaaa. Hij mocht ook een vierkant rijden en weer terug naar het politiebureau. En dat was ons praktijkexamen!! Ook geslaagd!!

Hierna moesten we een ogentest doen, en daarna moesten we een foto laten maken. Hier werd ook meteen het rijbewijs gemaakt. Na elke handeling moest je ook weer naar een loket om te betalen. Alles bij elkaar heeft het wel een hele ochtend gekost, maar we hebben een mexicaans rijbewijs. Om 11.45 uur liepen wij weer buiten richting onze auto, en nu mocht Johan weer rijden. Maar nu begrijpen wij ook waarom er hier zo slecht wordt gereden, die examens stellen dus echt niets voor.

Als je alles hebt gehad en alleen nog een foto moet laten maken kom je langs deze nis met de afbeelding van Guadalupe, voor de mexicanen een heel belangrijk figuur. Op de achtergrond de kleuren van de mexicaanse vlag.

Geen opmerkingen: